Skip to content

Architektura: Muzeum Archeologiczne w Stavanger / Architekci Lund + Slaatto

2 tygodnie ago

428 words

Dzięki uprzejmości Lund + Slaatto Architects Lund + Slaatto Architects, we współpracy z architektami Hammer Hammsen, otrzymali ostatnio drugie miejsce w konkursie na rozbudowę Muzeum Archeologicznego w Stavanger.
Mimo, że są bardzo ruchliwe i aktywne, siedziba muzeum jest obecnie nieodpowiednia i mała.
Dlatego celem konkursu było stworzenie przedłużenia, które stanowi nową główną fasadę muzeum i która przede wszystkim zapewnia przestrzeń dla wystawy i edukacji.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Nowy budynek wystawienniczy podporządkowuje kwartał jako całość i chce ustanowić spójny kwartał, w którym powracają ciężary i jakość mineralna charakteru budynku, stary blok mleczarski, poprzez dodatek z lat 90.
i nowy budynek wystawowy.
Ta totalność jest odzwierciedlona w sposobie, w jaki spotykają się nowe i stare muzeum, budynki są prawie zszyte, a struktura i projekt zachodzą na siebie.
Formalne traktowanie objętości sprawia taki sam nacisk.
Płyty dachowe są triangulowane w celu utworzenia ciągłego połączenia między budynkiem z lat 90., nowym budynkiem wystawienniczym i starym budynkiem mleczarskim na północny zachód od tego miejsca.
Dzięki uprzejmości Lund + Slaatto Architekci Ta formalna elastyczność pozwala również na subtelne dostosowanie objętości w stosunku do innych kluczowych parametrów: budynek zostaje wycofany z zamkniętego dziedzińca, tak aby drobna skala dziedzińca nie została naruszona, a najwyższe piętro wycofane w celu zaspokojenia regulacji i sprawia, że główna objętość jest mniej dominująca w sytuacji ulicy.
I wreszcie, główny tom zostaje przeniesiony w stronę miasta, aby stworzyć gest powitania odwiedzających przy wejściu do muzeum.
Dzięki uprzejmości Lund + Slaatto Architekci Od wejścia do recepcji dotrzesz do informacji i sprzedaży biletów, a już znajdziesz się w samym sercu muzeum.
Z tego pomieszczenia dostępna jest cała przestrzeń wystawowa.
Przemieszczając się w atrium przechodzisz przez nowe tereny wystawowe i wchodząc do kompleksu budynków na parterze przez nowe szklane połączenie na dziedzińcu, dojdziesz do stałej ekspozycji w starym bloku mleczarskim.
Taki sposób obsługi funkcjonalnej logistyki stwarza prostą i jasną sytuację, w której odwiedzający wystawę mijają tylko jeden punkt kontrolny, podczas gdy goście w kawiarni, na dziedzińcu lub w audytorium mogą to zrobić swobodnie bez rozwiązania problemu.
Dzięki uprzejmości Lund + Slaatto Architekci Architekt: Lund + Slaatto Architekci, we współpracy z Schmidt Hammer Lassen Architekci Lokalizacja: Stavanger, Norwegia Stopień: drugie miejsce Temat: Muzeum, galerie i obiekty użyteczności publicznej Powierzchnia: 5000 m2
[przypisy: drzwi szklane, drzwi do kabiny prysznicowej, wyposażenie stajni ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi do kabiny prysznicowej drzwi szklane wyposażenie stajni