Skip to content

Architektura i nowoczesne budownictwo – Centrum pielgrzymkowe w kościele Röldal Stave / Lund + Slaatto Architects

2 tygodnie ago

570 words

Dzięki uprzejmości Lund + Slaatto Architekci Centrum Pielgrzymkowe przy kościele R .ldal Stave, zaprojektowane przez Lund + Slaatto Architects, stara się pogodzić skomplikowany program pod jednym dachem.
Budynek jest zarówno wyznaczonym punktem docelowym dla pielgrzymów i turystów, jak i miejscem spotkań dla mieszkańców.
Budynek jest obecny jako przedmiot, pozostając jednak z szacunkiem dla kościoła klepkowego i cmentarza.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Kościół klepkowy w R.
Ldal jest kościołem z drewna pochodzącym z lat 1200-1250 i jest jedynym kościołem klepkowym w Norwegii, który jest nadal w użyciu.
W średniowieczu stał się ważnym ośrodkiem dla pielgrzymów, którzy przybyli, by czcić krucyfiks nad główną alter.
W ostatnim dziesięcioleciu nastąpiło ożywienie pielgrzymek do R .ldal.
Dzięki uprzejmości Lund + Slaatto Architekci Materialność budynku opiera się na lokalnych tradycjach budowlanych, a jednocześnie stara się połączyć wyzwania programowe w języku architektonicznym dostosowanym do naszych czasów.
Budynek jest spotkaniem między osią lokalną wyznaczoną przez kształt doliny a osią uniwersalną określoną przez Kościół.
Budynek przekazuje przejście między tymi dwoma kierunkami w centralnym pomieszczeniu, które zawiera wszystkie główne funkcje publiczne.
Dzięki uprzejmości Lund + Slaatto Architekci Program techniczny i administracyjny budynku podzielony jest na dwie strefy po obu stronach centralnego obszaru publicznego.
Na północy szereg funkcji technicznych tworzy szkielet konstrukcyjny w kierunku sąsiedniej drogi i obszaru kempingowego.
Część administracyjna budynku znajduje się w południowo-wschodnim narożniku budynku.
Kościelna część programu skierowana jest na wschód, a administracja ogólna z widokami na południe.
Hala na cześć jest zamknięta na końcu wschodniej fasady i jest bardziej introwertycznym i kameralnym miejscem, blisko związanym z widokiem z powrotem do kościoła.
Dzięki uprzejmości Lund + Slaatto Architekci Pomieszczenia ogólnodostępne tworzą ciągłą strefę pośrodku budynku.
Kawiarnia i hol znajdują się w pobliżu głównego wejścia, z widokiem na kościół.
Powierzchnia wystawiennicza znajduje się w centrum budynku, z możliwością elastycznego aranżacji wnętrza i kontroli światła naturalnego.
Publiczne przejście przez budynek kończy się salonem z otwartym kominkiem.
Pokój ten oferuje wspaniałe widoki na dolinę między spektakularnymi górami R .ldal.
Dzięki elastycznym przestrzeniom publicznym projekt ma na celu stworzenie szeregu możliwych miejsc spotkań dla mieszkańców R .ldal.
Dzięki uprzejmości Lund + Slaatto Architects Obie pokryte zewnętrzne przestrzenie staną się naturalnymi miejscami spotkań dla wielu ważnych lokalnych wydarzeń, takich jak 17 maja norweskie święto narodowe.
Forma budynku jest bezpośrednio związana ze ścianą otaczającą cmentarz i określa w ten sposób nowy teren przed kościołem.
Wgłębienie stojące przed kościołem tworzy strefę przejściową między tym podjazdem a centrum pielgrzymkowym.
Dzięki uprzejmości Lund + Slaatto Architekci Skromna wysokość budynku i wyraźna horyzontalność są pomocne w odłożeniu centrum pielgrzymek na pionową formę klepkowej świątyni.
Jego stonowany kształt dachu odnosi się do zmieniającej się sylwetki krajobrazu i delikatnie poprowadzi gościa w kierunku klepki.
Dzięki uprzejmości Lund + Slaatto Architekci Architekci: Lund + Slaatto Architekci Lokalizacja: R.
Ldal, Norwegia Klient: R.
Ldal Pilgrimage Center AS Temat: Muzeum i centrum dla odwiedzających Powierzchnia: 1000 m2 Termin realizacji: 2014
[przypisy: drzwi poznań, wieszaki ubraniowe, wieszaki na medale ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi poznań wieszaki na medale wieszaki ubraniowe